Hier kijken we bij warm water vooral naar de snelheid. Hiermee bedoelen we dat ik snel warm water aan de kraan wil hebben. Als ik mijn handen was wil ik dit kunnen doen met warm water en liefst tijdens ik mijn handen was en niet achteraf. Een te grote diameter zorgt voor meer waterinhoud en langere wachttijden. Ook moet je rekening houden met de grote verbruikers. Deze moeten ook genoeg water krijgen… De start van de berekening start met welke kranen gelijktijdig open moeten kunnen. Bv, douchekraan, keukenkraan en een lavabokraan.
Een leiding van 20mm leggen doen we alleen waar er meer dan 16l/min nodig is. Tegenwoordig is dat bijna nergens.....
De verdelers moeten op 40 en 60cm van de afgewerkte vloer of plafond komen.
De meerlagenbuizen leggen we per zes stuks voor stabilisatie van de chape.
Het gemakkelijkste is om de hoofdleiding ook in Alpex te leggen naar de ketel, want onder de ketel is weinig plaats om alles opbouw te maken.
Bij vloerverwarming en radiatoren moeten we een ontluchters plaatsen op de verdelers. Dit kan met de eindstukken voor verdelers waar je een aftapper kan opzetten en een ontluchter. Een goede ontluchter heeft een aansluiting van 1/2". Luchtbellen hebben namelijk plaats nodig om te kunnen ontsnappen.
Bron foto: FVB
Welke verdeler bij verwarming?
Voor de verwarming hebben we debiet nodig dus een 3/4" verdeler is snel te klein. Voor de verwarming gebruiken we meestal 4/4".
Welke diameter buis heb ik nodig voor de hoofdleiding:
temperatuur verschil
20mm
26mm
32mm
5°C
4Kw
6Kw
11Kw
10°C
8Kw
13Kw
22Kw
15°C
12Kw
19Kw
33Kw
20°C
16Kw
26Kw
44Kw
Welke leiding naar de radiator?
Bij 16mm maximaal 2500W bij 10°C verschil
Bij 20mm maximaal 4000W bij 10°C verschil